Kasko Değer Listesi Hesaplama
Kasko değer listesi hesaplama işleminden önce kasko ve kasko değeri nedir bilmek gerekir. Kasko aracınızın herhangi bir kaza, çalınma veya hasar durumunda onarım bedellerini, pert halinde araç rayiç bedelini karşılayan bir sigorta sistemidir. Kasko miktarları aracın markasına, modeline, önceki hasar kaydına, sözleşmenin iç özelliklerine ve sigorta şirketine göre farklılık göstermektedir. Bu miktarın hesaplanmasında ilk olarak kullanılan Kasko Değer Listesi’nde bulunan aracın ederidir. Kasko değer listesi 2021 bedellerine Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) sitesinden ulaşabilirsiniz. TSB tarafından araç kasko değerleri aylık olarak hesaplanarak açıklanmaktadır. Bu nedenle aracınızın kasko miktarını öğrenmek için sözleşmenin yapılacağı ayı seçmelisiniz. Kasko değerleri her ay değişeceği için aracın kasko bedeli de bu değere bağlı olarak her ay değişecektir.
Araç Kasko Değeri Hesaplama
TSB tarafından her ay açıklanan kasko değer listesi araçların markasına, modeline ve trafiğe çıkış tarihine göre belirlenen bir listedir. Sigorta şirketleri tarafından bu liste kaza veya çalınma halinde ödenecek tazminatın belirlenmesi açısından önemli bir veridir. Araç kasko değeri hesaplama işleminde 15 yaş sınırı baz olarak alınmaktadır. Bu değere kadar liste açıklanmakta olup bu yaşın üstünde bulunan araçların Kasko Sözleşmesinin yapılıp yapılmaması sigorta şirketinin insiyatifindedir. Kasko sözleşmesindeki değer hesaplanırken TSB tarafından açıklanan liste sadece bilgi amaçlı olarak kullanılır ve her kasko sözleşmesinde yazılı değer farklı olabilir. Bu nedenle sigortanızı yaptırdığınız şirketten kasko değerini mutlaka öğrenmelisiniz. Hatta sigorta şirketleri farklı fiyatlarla farklı kasko değerleri olan sözleşmelerde hazırlayabilmektedir.
Tahmini Kasko Primi Hesaplanabilir mi?
TSB tarafından açıklanan kasko değer listesine erişim sağlayarak tahmini kasko primi hesaplama yapılamaz. Çünkü kasko primi hesaplanırken farklı kriterlerde hesaplamaya dahil edilmektedir. TSB tarafından açıklanan değer prim hesabında önemli bir rol oynasa da tek başına yeterli değildir. İlk olarak her kasko sözleşmesi kendine has özel maddeler içerebilmektedir. Sözleşme sahibine kaza halinde ödenecek araç başı ve kişi başı tazminat miktarları değişebilmekte, servis ayrımı yapılabilmekte, araç sahibi veya 3. Kişi klozu eklenebilmektedir. Her özel kloz sözleşme değerini farklılaştırır. Ayrıca Tramer kaydına ve kaskonun daha önce delinip delinmemesine göre farklı indirimler yapılmaktadır. Farklı şirketlerde farklı fiyatlarla karşılaşmakta mümkündür. Bu nedenlerden ötürü Kasko primini ancak sigorta şirketlerinden öğrenebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Araç Sigortası Yaptırmanın Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde araç sigortası, Araç sigortası ne işe yarar? ve Araç Sigortası Neleri Karşılar hakkında bilgiler verilmektedir.