Elektrikli araçlar normal yakıtlı olarak ve içten patlamalı motorların dışında elektrik motorlar ile beraber kullanmaktadır. Bunun faydası olarak araçlar daha sessiz olarak çalışmakta, çevre kirliliğine sebep oluşturmamaktadır.
Elektrikli araçlarla ilgili gündeme gelmekte olan en büyük problem ise şarj istasyonlarının yeteri kadar olmaması ve yolda kalma sorunları yaşandığında ne yapılabileceği hakkındaki tartışmalardır. Bu duruma çözüm olarak ülkeler kendi içinde kurmaya başladıkları elektrikli şarj istasyonları ile bu ekosisteme dâhil olarak elektrikli araç dostu yapılar kurmaya hızlıca başladılar. Bu durum da elektrikli araç teknolojisinin yayılım hızını oldukça hızlandırdı.
İstasyonların yanı sıra elektrikli araç üreten şirketler de bataryaları üzerinde daha fazla çalışarak daha uzun süre dayanan bataryalarla ve araç süratleri ile piyasada çekişmelere başladılar. Elektrikli araç firmalarının birbirleriyle çekiştiği son teknoloji elektrikli araç modellerinin bazılarına beraber göz atalım;
Volkswagen e-Golf
Volkswagen elektrikli araç sektöründe çok fazla satışta bulunmada da, bu sayının yeni araçları e-Golf ile değişmesi ön görülmektedir. Açıklamalar ışığında maksimum 300 km/h hızına ulaşabilmesi beklenmekte olan e-Golf’un diğer şirketlerle rekabet halinde olabilmesi için yakın bir zamanda piyasada yer alması beklenmektedir.
Nissan Leaf 2.0
Nissan yeni piyasaya sürdüğü aracına ait net bir ilk örnek ortaya koymuş olmasa da ellerinde bulunan başka bir araç hakkında detaylıca fikir sahibiyiz. Nissan 2015 senesinde tanıtımını tamamladığı ve saatte 60 kw iletmekte olan araçla piyasada yerini sağlamlaştırdı.
Jaguar I-Pace
Yeni araç dediğimizde tabi ki bu durumun lüksüne kaçmak isteyenlerde olabileceğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Tesla şirketi ile rekabetiyle bilinmekte olan Jaguar I-Pace, oldukça lüks olan donanımıyla ve yükse ücretiyle piyasada yerini almaktadır.
Tesla Model 3
Elektrikli araç denildiğinde akla gelen ilk şirketlerden olan Tesla daha düşük ücretli Tesla Model 3 ile piyasaya giriş yaptıktan sonra hızlı bir zamanda aldığı yüz binlerce ön sipariş ile piyasadaki durumunu oldukça yüksekte tutmaktadır. Müşteri talebini göz önünde bulundurmak gerekirse uzun yıllar Tesla’nın elektrikli araç sektöründe üst sıralarda bulunacağı gözükmektedir.
Porsche Mission
E Porsche elektrikli araç sektöründe kendisine has bir yer bulundurmaktadır. 3.5 saniye zamanlamasıyla 100km/saat hızına hızlıca ulaşabilecek kapasitesiyle sektöre hızlı bir giriş yapan Porsche, elektrikli araçların şarjları konusunda da ileri bir duruma giderek 15 dakikada %80’e yakın şarj etme hızının garantisini vermektedir.
Sizin de elektrikli araçlarla ilgili piyasaya çıkmış ya da çıkacak olan araçlar ile ilgili bilginiz varsa yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Bel Altı Boyalı Araç - Etek Altı Boyalı Araç Nedir? Alınır mı ? başlıklı makalemizde Bel altı boya ne demek?, Bel Altı Boyalı Araç ve Bel altı boyalı araç alınır mı? hakkında bilgiler verilmektedir.
Bir Yorum