Robotik Otomasyon (RPA) Nedir? RPA Kullanım Alanları
Günümüzde robotik otomasyon nedir (Robotic Process Automation) ve RPA’in kullanım alanları nelerdir gibi çalışanların ve işletmelerin merak ettiği birçok soru bulunmaktadır.
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), insanların yapmış oldukları rutin görevleri makine öğrenme teknolojisi ile yazılım robotlarının otomatik olarak yapmasını sağlayan bir teknolojidir. Gelin birlikte RPA nerelerde kullanılır ve ne işe yarar bakalım.
RPA Nedir, Ne İşe Yarar?
Oldukça kullanışlı ve faydalı teknolojilerden biri olan RPA’yi günümüzde kullanmak isteyen birçok kurum bulunmaktadır. Teknolojinin çalışanlar ve işletmeler için sunduğu avantajları saymakla bitmez. Yapılan işlerin çoğunu insan emeği gerekmeden makine öğrenmesi sayesinde hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edebileceğiniz bir teknoloji.
Bu teknolojiyi kullanarak günlük olarak yaptığınız çoğu işi otomatikleştirebilirsiniz. Veritabanı okuma, faturalama ve excel’de yaptığınız günlük işleri kolaylıkla RPA sayesinde yapabilirsiniz. Kurumların verimliliği arttırmak için mutlaka bu teknolojiden yararlanmalıdır.
Robotik Süreç Otomasyonu Faydaları Nelerdir?
Robotik otomasyon süreci ile kurumlar verimliliği en üst seviyeye çıkarabilir. Süreç otomasyonun kurumlar için en çok sağladığı faydalar şunlardır:
1. Verimliliğin en yüksek seviyeye çıkması
İnsanların yapabileceği işlerin belirli bir sınırı bulunmaktadır. Yılın 365 günü 24 saat kesintisiz çalışabilen RPA robotları sayesinde verimliliği en yüksek seviyeye çıkarabilirsiniz. Birçok insanın yaptığı işi tek bir teknoloji sayesinde kolaylıkla yapabilirsiniz.
2. Hata yapma oranının azalması
Manuel olarak yapılan birçok işin hatalı yapılmasını oranı çok yüksektir. Her işe aynı eforu ya da aynı enerjiyi gösteremeyebiliriz. Bu durum sonucunda da yanlış yapılan işler ortaya çıkacaktır. RPA ile yapacağınız işlerde hata oranını en aza indirmiş olacaksınız.
Yerli RPA Firması – Gen RPA
Gen RPA, şirketinizin iş süreçlerinde hızlı ve doğru hareket etmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Farklı amaçlara hizmet eden Gen RPA departmanları aracılığıyla robotik süreç otomasyonunu hızlı bir şekilde yönlendirebilirsiniz.
GenBoard bir takip sistemidir. Sistem, çeşitli raporları izlemenizi sağlayarak kullanıcılara görev ve sorumluluklar atamanıza olanak tanır. Bu sistem ile sanal iş gücünüzü 7/24 izleyebilir, böylece herhangi bir sorunla karşılaştığınızda hızlı hareket edebilirsiniz.
Gen Studio, kullanıcı dostu arayüzü aracılığıyla sanal personelin sizi desteklemesine yardımcı olmaktadır. Dijital dosyalarınızdaki lisans, fatura gibi taranmış belgelerden veri alabilir ve e-postalarınız okunarak gerekli Excel işlemlerini yapabilecek ilgili kişilere göndermektedir.
Gen RPA’nın sağlamış olduğu bu teknoloji ile düzenli olarak yaptığınız ya da güncel işlerinizin daha hızlı uygulanabilmesi ve geliştirilmesi sebebiyle daha maliyetli işler yapmış olursunuz. Kısa sürede önemli işler yapmanıza yardımcı olur, müşterilerinizin memnuniyet seviyesini arttırabilir ve hatalarınızın en az seviyede olmasını sağlayabilirsiniz.
RPA Kullanım Alanları Nelerdir?
Görüldüğü gibi Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle sigorta, finans, bankacılık vb. Sektör, RPA kullanımında öncüdür. Bu sektörlere ek olarak endüstriyel, e-ticaret, telefon ve enerji sektörlerinin de RPA süreçlerini kullandığını görüyoruz.
Bu teknolojiyi kullanarak veritabanı bağlantıları kurabilir, web servislerini arayabilir, e-postanıza bağlanabilir, excel’den veri aktarabilir ve mevcut sistemlere entegre edebilirsiniz. Bunu ekstra kodlama olmadan da yapabilirsiniz.
RPA teknolojisi mevcut sistemleri kullanır. Bu nedenle, daha hızlı geliştirme ve uygulama nedeniyle maliyetleri düşürmeye yardımcı olur. 7/24 çalışma sistemi sayesinde verimliliği artırır ve doğru süreç seçimi ile ilerlemektedir.
Robotik Süreç Otomasyonu Hangi Sektörlerde Kullanılır?
RPA’in kullanıldığı birçok sektör ve departman bulunmaktadır. En çok kullanıldığı sektörler şunlardır:
- E-ticaret
- Finans ve Bankacılık
- Perakende
- Sigorta
- Telekomünikasyon
- Sanayi
- Sağlık hizmetleri
- Hizmet sektörü
- Müşteri hizmetleri
Bu yazımızda son zamanlarda en çok merak edilen konulardan ve sorulardan biri olan süreç otomasyonu nedir, hangi alanlarda kullanılır ve sektörler için ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır vb. birçok sorunun cevabına yer verdik. Sizlerde süreç otomasyonu hakkında değerli yorumlarınızı ve sorularınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere?
Bir önceki yazımız olan Stadyumlar İçin Pandemiye Uyumlu Yeni Teknoloji, Oura Halkası Verileri başlıklı makalemizde Oura halkası verileri, Teknoloji ve Teknoloji haberleri hakkında bilgiler verilmektedir.